maanantai 21. syyskuuta 2009

Tiskirättejä virkaten ja neuloen


Minussa ja sisaressani virtaa sama ekohenkinen veri. Niinpä sisareni luona kyläillessäni silmiini pisti paitsi sisustuksen myös ekologisuuden kanssa riitelevät ostotiskirätit. Siltä istumalta päätin työstää hänelle keittiön sävyihin sopivat kestävät, pestävät ja imukykyiset luutut. En lähtenyt metsästämään erikoislankoja, vaan valikoin ruokakaupan vieressä olleesta lankakaupasta Novitan Luxus Cottonin, jonka vyötteessä vilahtavat luksuksen lisäksi termit eko ja luomu - täydellinen valinta siskoani ajatellen siis.



Mieleni teki kovasti virkata ja päädyin testaamaan ihastuttavaa mallivirkkausta kirjasta 201 ideaa pieniin ja suuriin virkkaustöihin. Valitsin koukun kooksi 4 mm toivoen, että rätistä tulisi sillä tarpeeksi harva kuivuakseen säädyllisessä ajassa. Ripustuskoukut virkkasin sillä ajatuksella, että rätit voisi helposti nostaa kuivumaan kuivauskaapin ritilään pujotettuihin S-koukkuihin. Jos nämä osoittautuvat liian paksuiksi tiskirättikäyttöön, voihan niitä käyttää pannulappuina tai -alusina. Mallivirkkaus on joka tapauksessa minusta todella kaunista - ja mielenkiintoista virkata. Lankaa kului kumpaankin rättiin vähän vaille 30 g - joka tapauksessa yksi kerä ei aivan riittänyt molempiin rätteihin.


Eihän kahdella rätillä pääse kuin alkuun, joten katsastelin sillä silmällä neulottujen tiskirättien malleja. Ravelryn kautta löytyi Windmill-rätin ohje, jota sovelsin itselleni mieluisampaan muotoon:



"Tuulimylly" (joka tässä muodossa muistuttaa enemmänkin kukkaa) on neulottu Luxus Cottonista 4 mm puikoilla, lankaa kului vähän yli 30 g. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen neuloin uloimmatkin silmukat ainaoikein-neuletta ja lisäykset tein kiertäen välttääkseni reikärivin. Illan hämärissä liitin päät vahingossa yhteen oikealta puolelta ommellen, onneksi saumasta (kuvassa keskeltä alaspäin) tuli jokseenkin katseenkestävä. Pidän kovasti tästäkin mallista, joka oli helppo ja nopeatekoinen. Ehkäpä jaksan tikutella toisenkin samanlaisen jossain vaiheessa, lankaa kun on vielä jäljellä pari kerää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti